Floating Pavilion

Amsterdam, The Netherlands, 2020

zU-studio - Conference Room - Den HaagzU-studio - Conference Room - Den Haag
zU-studio - Conference Room - Den HaagzU-studio - Conference Room - Den Haag
zU-studio - Conference Room - Den HaagzU-studio - Conference Room - Den Haag
zU-studio - Conference Room - Den HaagzU-studio - Conference Room - Den Haag
zU-studio - Conference Room - Den HaagzU-studio - Conference Room - Den Haag
zU-studio - Conference Room - Den HaagzU-studio - Conference Room - Den Haag
zU-studio - Conference Room - Den HaagzU-studio - Conference Room - Den Haag
Visual 10 Floating Pavilion NDSM zU-studio architecture AmsterdamVisual 10 Floating Pavilion NDSM zU-studio architecture Amsterdam
zU-studio - Conference Room - Den HaagzU-studio - Conference Room - Den Haag
zU-studio - Conference Room - Den HaagzU-studio - Conference Room - Den Haag
zU-studio - Conference Room - Den HaagzU-studio - Conference Room - Den Haag
zU-studio - Conference Room - Den HaagzU-studio - Conference Room - Den Haag

The Floating Pavilion will be located in one of the new upcoming areas in Amsterdam, NDSM, historically well known for being one of the biggest shipyards of the world

Floating Pavilion

Amsterdam, The Netherlands, 2020

Architecture & Interior Architecture :

zU-studio architecture

Javier Zubiria

Engineering  :  ARUP 

Constructor: Huib Koel

 

 

Floating Pavilion

The City Hall of Amsterdam has officially approved zU-studio´s plan to build a floating pavilion in one of the new upcoming vibrant areas in the city, NDSM, in Amsterdam Noord.

As part of “Kaap de Groene Hoop” / “The Green hope”, a new harbour that is being built by Woodies at Berlin and also as part of “Made Up North” an initiative by a group of people trying to promote new projects in order to preserve local craftmanship on this area,  this new Project aims to create a nice floating experience at a place historically well known for being one of the biggest  shipyards of the world during 1920 to 1980.

In the last years, this place has become an interesting creative scenario for artists, designers, architects, engineers, etc from all over the world, where many innovative and creative experiments are happening.

zU-studio was invited to design a pavilion and the condition was to build it on top of an old Dortmunder Ship.

The pavilion will be located in the new Harbour that has already started its construction and will be surrounded by ships and by the Soviet Zulu class submarine B-80.

 “Ships are transporting containers, but they can also transport art pieces or sculptures”

In the first conversations and in the first part of the creative process, we thought about the real mission of these ships was transporting containers from one place to another. We thought about the idea of building with containers, but we thought that has been previously done before, therefore we felt the urge to search for an adapted concept.

We considered interesting to reflect on the movement of the ships among different countries and continents,and also the mercancy being transported. We thought it was interesting to build an abstract shape on top of the ship, as if an art piece or scupture was being transported from one country to another, trying to create brigdes between cultures.

The structure, formed by thin walls disposed in different angles, is inspired by Richard Serra´s sculpture in Museumplein in Amsterdam. This new geometry generates different spaces interconnected with each other and opens up to the IJ Water and beautiful views of the City from the Harbour.

The structure has been conceived to create depth , some walls are facade, others are inner walls, different layers that aims to generate curiosity in people to be discovered. The building will look different from all the different perspectives, it will look transparent and open from certain views, but solid and opaque from others.

The idea is to build a space that invites people to be explored. Once you enter the new construction, you see different spaces, divided by walls, different roof platforms allowing the natural light come in through the gaps between them and you need to walk though to discover all the different areas. The modern open kitchen will be located on the old ship´s wheel house where the chef´s will be working and welcoming the guests . The bar, five different dining areas, the central atrium and the terrace will be the different spaces conforming the new floating experience.

The new structure has been thought to act as a stage for special water festivals and events.

The main challenge is to build an specific atmopshere where people can enjoy the history of that very special place.

The building has been designed to fit in the context. Delicate and quiet, but very elegant .

It will be entirely build in steel, and the interior furniture pieces will be taylor made specifically for the project. All the interior will be warmer and cozier with wooden tables and chairs.

The construction is expected to start in mid 2019 and finished in 2020.